ДОБРАТА НОВИНА: Имаме първи излекуван пациент

Общество
17:10 - 20 Март 2020
7609
ДОБРАТА НОВИНА: Имаме първи излекуван пациент

Има първи оздравял пациент от COVID-19 в България. Това е спътничката на докторката от ВМА, която още се намира там и се лекува. Жената е дала 2 отрицателни проби за коронавируса и ще бъде изписана утре. Добрата новина дойде от началника на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 

Иначе 17 са новите заразени с инфекцията, като 4 от тях са от Добрич, установени във Варна. 

Първата излекувана пациентка не е била подложена на лечение с хлорокинов сулфат, който доби особена популярност в последните дни и у нас, а двойната й пневмония е била третирана стандартно.

Намерени са обаче 35 000 дози от препарата в наличност у нас, които е трябвало да бъдат изнесени в чужбина. Със заповед на здравния министър вече е забранен експортът на такива препарати, съдържащи хининова основа.

Проф. Мутафчийски потвърди новината на Lupa.bg, че се готви превръщането на големи зали и в София, и в страната, в полеви болници. "Учението в "Арена Армеец" е с положителен резултат", констатира той. 

Шефът на ВМА обяви, че всички мерки в момента са насочени към опазване на здравето именно на възрастните хора. Виждал обаче неразбиране от тяхна страна и дори получил писма от тях с призив: "Оставете ни да живеем". "Моят отговор е: "Дайте ни шанс да съхраним живота им", отсече проф. Мутафчийски.