Доц. Спас Ташев пред Lupa.bg: Стево Пендаровски подтикна Ламбе да запали културния дом

Политика
19:50 - 10 Юни 2022
11228
Доц. Спас Ташев пред Lupa.bg: Стево Пендаровски подтикна Ламбе да запали културния дом

Два месеца преди да бъде запален българският културен дом „Иван Михайлов“ в Битоля, беше използван езика на омразата от северномакедонския президент Стево Пендаровски. Ако има подбудител на това деяние, то това са северномакедонските власти и самият Пандеровски, който обвиняваше Иван Михайлов, че е бил фашист. Това обясни пред Lupa.bg историкът доц. Спас Ташев след срещата на членовете на кръга „За Македония“ с евродепутати в Страсбург.

По думите му Ламбе Алабаковски е бил изпълнител на поръчка. Той е изсипал запалителна течност в долната част на вратата, с цел огънят да се разпростре навътре. Но тъй като е имало от вътрешната страна праг, пламъците не са се разпространили. Те обаче са засегнали лицето на Алабаковски.

„Проведохме 3 работни срещи с евродепутати. Първата беше с групата на европейските консерватори и реформисти, които участват в групата „Западни Балкани“.

Твърденията, че тази среща е била малко посещаема, не са верни, тъй като на нея присъстваха онлайн над 300 души. Втората – беше с българските евродепутати от всички парламентарни групи. Най-слаба беше посещаемостта на депутатите на БСП. Третата беше с цялата група на европейските консерватори и реформисти, които бяха около 70 човека или 10% от евродепутатите“, разказва историкът.

„Когато говорихме за правата на човека, по погледите на евродепутатите разбрах, че те за пръв път чуват за фактите, които представяме. Изтъкнах, че българите в Македония са официално признати от Османската империя след референдум през 1872 г., който е първият и единствен референдум там до 1990 г. Изнесох данни от четири чужди преброявания – от Османската империя от 1902 г., две от 1918 г.: френско и австро-унгарско и едно италианско от 1942 г. Резултатите от преброяванията говорят за наличие на компактно население от българи и нито един етнически македонец. Преброяването от 1942 г. е много важно, тъй като все още има живи хора, обект на преброяването. Изведнъж с магическа пръчка през 1945 г. тези българи изчезват.

Изнесохме данни за нарушения по време преброяването през 2021 г. Проведени са 36 информативни разговори от страна на службите за сигурност с представители на активисти на българската общност. Те са били заплашвани да не се декларират като българи. Съставен е списък на български домакинства и преброителите са карани да не ги посещават. Според изнесените официални данни, 120 000 граждани на Република Северна Македония не са посетени от преброител и техните данни са записани служебно. Това означава лишаване на тези граждани от правото на волеизлеяние“, посочва доц. Ташев.

„От лицата, които са се декларирали като българи, е изискван документ, за да докажат, че са такива. Те са изваждали българските си лични карти. Именно тук е извършена голямата подмяна, като вместо да бъдат записани като лица с българска етническа принадлежност, те са записани като български граждани. По този начин Северна Македония е регистрирала 20 000 българи. На редица граждани на Северна Македония, които се декларират българи, но не се имали български документи, е отказано да бъдат записани като такива, а като македонци. Имаме сигнали за 41 жалби, подадени от такива хора“, продължава историкът.

„Преброяването се извършваше върху електронни устройства и въпреки че имаше добра връзка с интернет, ние знаем, че преброителите записваха отговорите на хората на лист хартия. Не знаем впоследствие как тези данни са въведени в електронна система. При това положение България има пълно основание да обяви преброяването в Скопие за неистинско, както направи Турция“, категоричен е Ташев.

„Представихме данни и за нарушени човешки права през периода 2021-2022 г. Показахме случая с Васил Гарналиев, който беше кандитат на Северна Македония за Евровизия и в чийто клип се появи българското знаме. Заради това той е бил заплашван с физическа саморазправа. Във връзка с неговото участие в Скопие беше сформирана държавна комисия, която да прецени дали има право да представлява Северна Македония на Евровизия. Досега тя е представлявана от албанци, роми, власи и никога не е имало проблем. Очевидно е обаче, че щом си българин, нещата стоят по друг начин“, подчертава ученият.

Той е припомнил за масовото налагане на глоби за управление на автомобили с българска регистрации през 2021 г., когато границата беше затворена и тези хора не можеха да извършат годишна техническа проверка. Има данни за връчени над 1400 глоби по 500 евро всяка.

„Изнесохме данни за репресиите върху Горан Серафимов, на когото бе счупено коляното. Властите на Северна Македония внушават на медицинските органи да не го лекуват. Четири години българинът ходи със счупени крак и коляно. Има неуспешна операция и никой не желае да поправи последиците от нея. В момента от крака му стърчат телове, които пробиват кожата му. Посочихме случая с Живко Чавдаров от Гевгелия, в чийто дом двама въоръжени полицаи влязоха миналата година и започнаха да го заплашват, че е подавал писмени жалби, в които се самоопределя като българин. Най-брутални са били репресиите срещу него през 2019 г., когато полицаи разбили къщата му и заварили майка му да лежи болна. Била е заплашвана и вследствие на стреса е умряла след 3 месеца. А това е само малка част от картината на репресиите“, каза още историкът.