Докато половината свят го търси: Брендо си извадил лична карта у нас

Гангстерът се сдобил с документ по времето на Румяна Бъчварова, тя не помни

Крими
19:00 - 25 Юни 2024
9732
Докато половината свят го търси: Брендо си извадил лична карта у нас

Евелин Банев-Брендо е бил в България, докато е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Румъния. bTV показа копие на личната му карта, издадена след международната заповед за издирване.

27 октомври 2016 г. - това е датата, на която е издадена личната карта от МВР София. Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова не си спомни да ѝ е докладвано за подобен случай, но обясни, че издаването на документи не влиза в задълженията ѝ.

Заместникът ѝ Красимир Ципов уточни, че контролът се извършва от местните полицейски управления.

Свидетели твърдят, че Банев е бил в България.

Валерия Цветкова работи в село Тлачене. Казва, че преди 2 години самият Банев лично отишъл там, за да си извади пълномощно. Носил и валидна лична карта.

 

„Поисках лична карта, те я дадоха, сверих данните. На мен името нищо не ми говори. После след това разбрах кой е, след като дойдоха полицаите“, заяви Валерия Цветкова, Специалист в кметство Тлачене.

Служителите в кметството си спомнят, че Банев е бил със спортно облекло и е казал, че е дошъл в Тлачене за трюфели.

Няма официално потвърждение, дали в селото наистина е бил Банев. Попитахме и МВР- има ли Банев издаден личен документ през 2016 година. Отговор към момента няма. Но вчера директорът на Националната полиция каза, че  Брендо няма валидни български документи.

Уточнява се и как е влязъл в страната.

Възможно ли е да има пропуски или документа да е фалшив?

„Тук въпросът е той как си е получил документа –дали е отишъл да си го вземе, което означава, че някой се е срещнал с него. Или е с упълномощено лице – през 2016 г. старите документи за самоличност нямаха изискване на биометрични данни и можеха да се вземат с пълномощно. Това би обяснило ситуацията“, каза Иван Савов, криминалист. 

В Софийски градски съд вече е постъпила молба от Евелин Банев - Брендо за изтърпяването на всичките му присъди в България. 

Той вече е в Софийския затвор и излежава 6-годишната си присъда за пране на пари и наркотрафик. Той има още 2 присъди – в Италия за 20 години и в Румъния за 10.