Доказано: Мъжете се шегуват по-добре от жените

Хуморът играе важна роля в предаването на гените

Новини
14:06 - 06 Декември 2019
2280
Доказано: Мъжете се шегуват по-добре от жените

Изследователи твърдят, че мъжете се шегуват по-добре от жените, съобщава Hi-News.ru.

Учени са провели изследване, в което са проучили резултатите от 28 анкети, в които участниците са били помолени да оценят шегите на мъжете и жените - без да им казват пола на автора на шегите.

Оказало се, че шегите на 63% от мъжете са били по-смешни от тези на жените. Отбелязва се, че в проучването са участвали обикновени хора, а не професионални комици. Така стереотипът, че жените не могат да се шегуват толкова добре, колкото силния пол, получи научно потвърждение, отбелязва сайтът.

Проучването е проведено от изследователи от Университета в Абъристуит и от Университета в Северна Каролина, САЩ. Целта на учените е била да разберат дали стереотипът, че мъжете се шегуват по-добре от жените, е истина или мит. Експериментът се е състоял в това мъже и жени да измислят забавни коментари към снимки, които след това са били оценявани от участниците в проекта – около 5000 души.

Подчертава се, че хуморът е сложно явление, което включва социални, емоционални, физиологични, когнитивни, културни и еволюционни особености. Един важен аспект от човешкия живот е способността отделен индивид да накара другите да се смеят. Способността за шегуване е отлична познавателна способност. Оказа се, че средно мъжете изглежда имат по-висока способност да се шегуват от жените.

Изследователите смятат, че въпросът не е в това, че жените не са забавни, а че хуморът играе важна роля в предаването на гените или, по-просто казано, в репродукцията. По правило жените търсят чувство за хумор в партньора, тъй като то е тясно свързано с интелигентността. А мъжете от своя страна предпочитат жени, които се смеят на шегите им. Изследователите също така посочват, че в хода на нашата еволюционна история мъжете вероятно е трябвало да се състезават с по-силни съперници, за да впечатлят жените с чувството си за хумор.