Домашен хляб за специална трапеза
И само ароматът на прясно изпечен домашен хляб носи празничното. Трапезата изведнъж става по-богата и специална с дъхав и изкусителен на външен вид хляб с хрупкава коричка.
Замесването, омесването и изпичането на хляба е изкуство, но всеки го носи в сърцето си и ваенето на шедьоври никак не е трудно. С хлебопекарна или без, с усещането на тестото в ръцете от първата до последната минута на ваенето му. Или с помощта на месалките, куките на миксера, което дава възможност за по-лесно постигане на много по-разнообразна мекота.
В основата на всеки хляб е най-простата рецепта:
1 кг брашно
600 мл хладка вода
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
2 ч.л. сол
1 щипка захар
Следват експериментите с добавки и всеки може да намери своя идеален хляб.
А че е идеално изпечен, сам хлябът ще ви каже, просто почукайте на „дъното” му и ще отговори с тихо кънтене.
Предлагаме 2 рецепти за празничен хляб с всичката традиция в него, но и с прекрасни изненади.