Домашно шпецле със зеле и лешници
за 4 порции, 60 мин
Продукти
½ връзка магданоз
5 яйца
300 г брашно
120 мл газирана вода
300 г прясно зеле
1 малък стрък праз
2 глави лук
50 г масло
100 г жълто сирене по избор – може кашкавал
150 мл прясно мляко
100 мл течна сметана за разбиване
сол, черен пипер и индийско орехче
2-3 с.л. хрян – прясно настърган или готов от бурканче
40 г лешникови ядки
Приготвяне
Приготвя се шпецле – подобно на паста, юфка (има го и готово в магазините). В случая е магданозено шпецле.
Половината магданоз се наситнява и се пасира с 4 яйца. Добавят се брашното, 1 щипка сол, газираната вода и се разбърква на гладко еластично тесто. Покрива се и се оставя да престои 20 мин. Разточва се и се реже на тънки лентички или на дребни парченца.
Зелето се нарязва на едри парчета, празът - на пръстени по 1 см, обеленият лук се наситнява.
Загрява се 20 г масло и се запържва леко лукът. Добавят се зелето и празът и се запържва с разбъркване още 10 мин.
Жълтото сирене се разбърква с останалото яйце, прясното мляко и сметаната. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче и се разбърква.
Шпецлето се сварява ал денте във вряща подсолена вода – докато изплува на повърхността. Отцежда се и се изсипва в тавичка.
Отгоре се разстила зелето. Залива се с млечната смес. Пече се в загрятата фурна на 200 градуса 20 мин.
Нарязаният останал магданоз се смесва с хряна.
Нарязаните едро лешници се запичат на сух тиган. Добавя се останалто масло да се разтопи само до лека пяна.
Запеченото шпецле със зеле се поръсва с магданозения хрян и с маслените лешници.