Домашно шпецле със зеле и лешници

за 4 порции, 60 мин

Кухня
09:14 - 09 Януари 2021
1340
Домашно шпецле със зеле и лешници

Продукти

½ връзка магданоз

5 яйца

300 г брашно

120 мл газирана вода

300 г прясно зеле

1 малък стрък праз

2 глави лук

50 г масло

100 г жълто сирене по избор – може кашкавал

150 мл прясно мляко

100 мл течна сметана за разбиване

сол, черен пипер и индийско орехче

2-3 с.л. хрян – прясно настърган или готов от бурканче

40 г лешникови ядки

 

Приготвяне

Приготвя се шпецле – подобно на паста, юфка (има го и готово в магазините). В случая е магданозено шпецле.

Половината магданоз се наситнява и се пасира с 4 яйца. Добавят се брашното, 1 щипка сол, газираната вода и се разбърква на гладко еластично тесто. Покрива се и се оставя да престои 20 мин. Разточва се и се реже на тънки лентички или на дребни парченца.

Зелето се нарязва на едри парчета, празът - на пръстени по 1 см, обеленият лук се наситнява.

Загрява се 20 г масло и се запържва леко лукът. Добавят се зелето и празът и се запържва с разбъркване още 10 мин.

Жълтото сирене се разбърква с останалото яйце, прясното мляко и сметаната. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче и се разбърква.

Шпецлето се сварява ал денте във вряща подсолена вода – докато изплува на повърхността. Отцежда се и се изсипва в тавичка.

Отгоре се разстила зелето. Залива се с млечната смес. Пече се в загрятата фурна на 200 градуса 20 мин.

Нарязаният останал магданоз се смесва с хряна.

Нарязаните едро лешници се запичат на сух тиган. Добавя се останалто масло да се разтопи само до лека пяна.

Запеченото шпецле със зеле се поръсва с магданозения хрян и с маслените лешници.