Доматен кускус със сирене и фъстъци
за 4 порции, 30 мин
Продукти
250 г кускус
3 домата
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
80 г бяло саламурено сирене
2-3 стръка мента
1-2 с.л. оцет
2 с.л. зехтин или олио
½ ч.л. смлян сух кориандър
сол и черен пипер
1 с.л. печени фъстъци
1 с.л. печен шамфъстък (може 2 с.л. само от единия вид или други ядки)
Приготвяне
Кускусът се сварява или се залива с гореща вода ако е за бързо приготвяне. Доматите се нарязват на кубчета. Обелените лук и чесън се нарязва на тънко. Сиренето се нарязва на кубчета. Готовият кускус се разрохква с вилица. Смесват се оцетът, зехтинът, кориандърът, сол и черен пипер и се овкусява кускусът. Добавят се доматите, чесънът и лукът и внимателно се разбърква. Гарнира се със сиренето, наситнена мента и фъстъците.
Салатата се приготвя по същия начин с булгур, пшеница, перлен ечемик, може и с кафяв ориз.