Доматена картофена салата (с ябълков сок и майорана)
за 4 порции, 45 мин

Продукти
600 г дребни картофи – може пресни
4 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
600 г домати
8 с.л. ябълков сок
2-3 с.л. оцет
¼ връзка магданоз
12 стръкчета майорана или 1 ч.л. суха майорана (може да се замени с риган)
1 глава бял лук или друг по избор
Приготвяне
Картофите, белени или с коричката, се разполовяват по дължина. Разбъркват се с 1 с.л. зехтин или олио.
Тава се намазнява леко и се поръсва със сол и черен пипер. Подреждат се картофите с разрязаното надолу. Поръсват се със сол и черен пипер.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса 30 минути (с вентилатор 180 градуса).
Доматите се нарязват. Смесват се с дресинг от разбърканите ябълков сок, оцет, сол, черен пипер и 3 с.л. зехтин или олио.
Магданозът и майораната се наситняват. Обеленият лук се нарязва на фини пръстени. Прибавя се заедно с билките към доматите и се разбърква.
Доматената салата се смесва с картофите.