Доматена крем супа с портокал
за 4 порции, 40 мин
Продукти
800 г белени домати – пресни или от консерва
1 голяма глава лук
1-2 скилидки чесън
1 червена чушка
1 ч.л. червен пипер – може лют
2 портокала
3-4 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. захар
250 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
Приготвяне
Обелените и наситнени лук и чесън и нарязаната на дребно червена чушка се задушават в половината зехтин или олио до леко омекване.
Добавят се червеният пипер и захарта и се разбърква на котлона.
Прибавят се парченцата обелен и без ципите портокал и малко настъргана портокалова кора.
Добавят се нарязаните белени домати и се посолява.
Сипва се зеленчуковият бульон (или вода), кипва и се вари на тих огън под капак около 15 мин.
Пасира се, кипва отново, поръсва се с черен пипер и се полива с останалия зехтин или олио.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.