Доматена супа с чушки и булгур
за 4 порции, 45 мин
Продукти
400 г домати
1 скилидкa чесън
3 стръка пресен лук
3 червени чушки
2 с.л. зехтин или олио
1-2 щипки захар
сол
100 г булгур
3-4 клонки мащерка
½ ч.л. лют или сладък червен пипер
Приготвяне
Обеленият чесън се наситнява. Пресният лук се нарязва на пръстенчета, като се заделя малко от зелената част.
Чушките се почистват от семето – една се нарязва на малки кубчета, другите две - на по-едри парчета.
Зехтинът се загрява и се запържват чесънът, пресният лук без заделеното и по-едро нарязаните чушки 1-2 мин.
Добавят се доматите, сипва се около 500 мл вода и кипва. Подправя се със сол и захар и се готви под капак на тих огън около 20 мин.
Кипва се 200 мл вода със сол и се сварява булгурът под капак за около 20 мин. на тих огън.
Супата се пасира и се подправя с листенцата мащерка. Добавят се свареният отцеден булгур, разбъркан с чушката на кубчета, заделения зелен лук и червения пипер.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.