Доматена супа топчета с 4 билки
за 4 порции, 35 мин
Продукти
400 г кайма по избор
1 яйце
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
риган, босилек, розмарин, джоджен или мента
1 л бульон по избор
800 г домати
40 г доматено пюре
100 мл течна готварска сметана или заквасена сметана
зелени пера пресен лук
Приготвяне
Каймата се омесва със сол, черен пипер, яйцето и наситнените билки. Оформят се малки кюфтенца – топчета. Запържват се до златисто в загретия зехтин или олио и се изваждат.
Обелените лук и чесън се нарязват на дребно и се сотират за кратко в същата мазнина. Подправя се със сол и черен пипер.
Сипва се бульонът, добавят се нарязаните на парченца домати – най-добре обелени, и доматеното пюре и се разбърква.
Оставя се да къкри под капак. докато леко се посгъсти. Пасира се. Слага се сметаната и се разбърква. Прибавят се кюфтенцата. Гарнира се със стръкчета зелен лук.
Супата може да се гарнира с малко предварително сварен ориз, булгур, кускус, дребна паста.