Домати ала италиано с Lupa.bg: Kула със скаморца и тапенада

за 4 порции, 20 мин

Кухня
09:04 - 01 Октомври 2022
2489
Домати ала италиано с Lupa.bg: Kула със скаморца и тапенада

Продукти

4 едри домата

24 тънки резенчета скаморца – италианско жълто сирене (може да се замени с друго жълто сирене– например кашкавал или с моцарела)

сол и черен пипер

4 скилидки чесън

1 глава лук

4 с.л. галета

3 с.л. зехтин

1 с.л. бял балсамов оцет

4 клонки розмарин

3 клонки босилек

1 щипка лют червен пипер

12 с.л. маслинова паста (може да се добавят счукани каперси, аншоа, кедрови ядки – други ядки или семки, зехтин и да се разбърка на тапенада).

 

Приготвяне

Всеки домат се нарязва хоризонтално на 5 филийки и се посолява.

Обелените лук и чесън се наситняват. Смесват се с галетата, зехтина и оцета. Добавя се наситнен розмарин и се разбърква.

Нарязани листенца босилек се добавят в маслиновата паста или тапенадата и се разбърква.

Всеки нарязан домат се сглобява, като резенчатата се намазват с тапенадата или маслиновата паста, слага се филийка скаморца, покрива се с лучената смес и така отново.

Гарнира се с листенца босилек и розмарин.