Дончев: Няма как ГЕРБ и ДПС да направят кабинет

Разминаванията ни с ПП за бюджета е с милиарди, уточни бившият вицепремиер

Новини
08:34 - 09 Ноември 2022
2171
Дончев: Няма как ГЕРБ и ДПС да направят кабинет

Томислав Дончев предупреди в тв ефира, че играта с бюджета може да е много опасна и не бива да става състезание по популизъм. 

"Трябва да има консенсус за бюджета. Разминаванията ни с "Продължаваме промяната" е с милиарди. Опасно е бюджета да се превърне в състезание по популизъм. Нужен е повече професионален, отколкото политически разговор", каза Томислав Дончев в сутрешния блок на Нова тв за срещата на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" в парламента във вторник. 

"Партиите са разделени. Политиката се изврати в последните години. Рецептата я дават хората. Говоря с тях навсякъде. Преди месеци ми казваха, че трябва да има избори. Сега дори и тези, които не ме харесват питат кога ще има правителство. Не искат да се държим като деца в градината", категоричен е Дончев.

Според него политическите сили трябва да се подкрепят по някакъв признак. "Опитахме с общи теми като ЕС и НАТО, не се получи. Ако има добра новина от срещата вчера е, че можем да говорим. Всеки понася политическа щета от взаимодействието с другия.  Но ако има нови избори ГЕРБ няма да понесе щети", каза Томислав Дончев.

Според него вариант за правителство с ГЕРБ и ДПС е невъзможен, защото обществото трудно ще го приеме. "По-скоро политически стабилен кабинет, без участието на ярки партийни фигури, с приоритети, срок на годност и задачи, които трябва да свърши", каза зам.-председателят на ГЕРБ.