Досъдебно производство за проваления транспортен проект на Пловдив

44 млн. лева бяха дадени за нищо

Новини
11:56 - 31 Август 2020
1276
Досъдебно производство за проваления транспортен проект на Пловдив

Досъдебно производство за безстопанственост при изграждането, внедряване и поддръжката на Системата за управление на градския транспорт в Пловдив образува пловдивската окръжна прокуратура. Това става 4 г., след като Транспортният проект за 44 млн. лева трябваше да заработи. Електронната му система за таксуване обаче и до ден-днешен не действа, а само тя глътна близо 20 млн. лева. 

Според обвинителите длъжностните лица от община Пловодив през 2015 и 2016 . не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и за възложената им работа по договора за Системата за управление на градския транспорт (СУГТ)“.  Ръководител на проекта бе Борислав Кръстев, а реализацията стана през втория мандат на кмета Иван Тотев.

 
От безстопанствеността са настъпили  значителни вреди на имущество и щети за Община Пловдив, казва днес окръжната прокуратура в Пловдив, многократно сигнализирана през годините за проблема.

Тя информира, че е възложила разследването на окръжния следствен отдел.

"Ще се установяват факти и обстоятелствата около изграждането, приемането, тестването и последващото ползване и поддръжка на Системата за управление на градския транспорт (СУГТ) в Община Пловдив и причината за продължаващата й непълна функционалност към момента", се казва в прессъобщението, без да се цитират конкретни данни.