ДПС иска изслушване на синдиците на КТБ в НС

Йордан Цонев настоява за отчетност и контрол върху действията на гаранционния фонд

Икономика
12:31 - 26 Януари 2022
1227
ДПС иска изслушване на синдиците на КТБ в НС

Да бъде изслушан изпълнителният директор на Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците на КТБ на следващото заседание на бюджетната комисия. Това инициират от ДПС, а мотивите им са, че темата за фалита на КТБ била възобновена от председателите на бюджетната и икономическата комисия, както и от публикации в медиите. 

Пред журналисти в парламента Йордан Цонев поясни, че синдиците трябва да дадат отговори относно действията им по масата на несъстоятелността, както и по това какви средства са събрани благодарение на Закона за банковата несъстоятелност, който от ДПС са внесли тогава и който беше отменен по-късно от КС.

"До неговата отмяна бяха събрани значителни средства в масата на несъстоятелността. Изненадахме се да прочетем, че синдиците имали очакването, че по този закон ще се съберат 1,4 млрд. лв., а те събрали само 500 млн. Представяте ли си каква вреда сме нанесли на България, че благодарение на този закон се събраха 500 млн.лв., а според медиите на олигарха Прокопиев трябва да се чувстваме виновни за това", каза Цонев, цитиран от "24 часа". 

По думите му ще очакват отговори от синдиците за тази част от масата на несъстоятелност и в кого е по настоящем.

От ДПС искат и одит по ефективността на управлението, относно работата на синдиците на КТБ.

"Установихме, че Сметната палата в годишната си програма е включила одит по законосъобразност на Фонда за гарантиране на влоговете. Ние направихме предложение до Сметната палата този одит да включва и одит по ефективност на управлението, относно работата на синдиците на КТБ, тъй като виждаме че има обществен интерес. Освен всичко друго продължават и спекулациите на тази тема относно фалита на банката. По темата КТБ имаше редица изследвания, включително и анкетната комисия в парламента, както и международно разследване на групата "Алекс партнерс", която ясно и категорично каза, че фалитът се дължи на това, че банката е конструирана като финансова пирамида, каза още Цонев.