ДПС при Радев: Най-нормалното е да се подкрепи мандатът на победителя (ВИДЕО)

Хората категорично не искат нови избори, а искат политическият процес да се стабилизира, заяви Йордан Цонев

Политика
11:03 - 24 Юни 2024
3565
ДПС при Радев: Най-нормалното е да се подкрепи мандатът на победителя (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев продължава с консултациите за кабинет. За среща на "Дондуков" 2 пристигнаха представители на ДПС.

Радев попита ДПС как оценяват перспективите за съставяне на кабинет в 50-ото НС.

"Съгласно конституцията при неуспех на първия проучвателен мандат, вторият идва задължително при вас. Имате ли вече някакви идеи за реализацията му?"

"Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя - това е нещо естествено, колкото и малка част от българските граждани да гласуваха", заяви зам.-председателят на НС от ДПС Йордан Цонев. 

"Хората категорично не искат нови избори, а искат политическият процес да се стабилизира и да има редовен кабинет, който да решава проблемите, а те са много", допълни Йордан Цонев.

"Изборните резултати и ниската избирателна активност категорично говорят за нарушено доверие към политическите субекти, даже в частност и към политическия процес в страната. Това е тенденция, която се развива в последните три-четири години и се дължи на факта, че в страната политическите сили в се отдалечават от дневния ред от институциите".

Според Цонев заявката на по-малките партии за кабинет с техен мандат не означава, че този мандат ще бъде подкрепен от първите две политически сили.

"Ние не виждаме никаква разлика в това, освен в политическото его. Гражданите на България ясно ни казаха, че политическото и партийно его трябва да бъде потиснато в името на решаване на техните проблеми".

ДПС призова президента да влезе в ролята на медиатор между политическите сили.

От днес държавният глава започна консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. В 9.00 часа Радев разговаря с представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. От 14.00 часа президеннтът ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Снимка: Агнес Методиева