Древните хора се биели с хищници за убежище

Любопитно
09:55 - 27 Септември 2019
3109
Древните хора се биели с хищници за убежище

Праисторическите хора са били принудени да се конкурират с хищници, за да намерят убежище, сочат резултатите от изследване на седименти в Денисовата пещера, цитирани от ЮПИ и в. "Дейли мейл".

Групи номади смятали пещерите за убежище, но често били прогонвани оттам от мечки, хиени и вълци.

Учени си създадоха представа за живота на групи ранни хора, включително неандерталци и денисовци, благодарение на изследване на изпражнения и прах в Денисовата пещера в Сибир. Резултатите показаха, че там в различни периоди са живели представители на Хомо сапиенс, неандерталци и денисовци. Пребиваването им в пещерата обаче е било за кратко, защото са били прогонени от едри хищници, които по онова време са доминирали на планетата.

Руски и австралийски специалисти използваха модерни геоархеологически технологии, за да изследват фрагменти от кости и фосилизирани животински изпражнения, както и дървени въглища от древни огнища. Оказа се, че Денисовата пещера е била посещавана хиляди години от хиени, вълци и дори мечки, както и от денисовци, неандерталци и ранни представители на Хомо сапиенс.

Повечето изследвания на праисторическия живот се осланят на древна ДНК и видими артефакти, като каменни сечива или животински и растителни останки. Получените резултати разкриват, че е възможно да се събере информация въз основа на седименти.

"Като използва микроскопски анализ, изследването ни показа спорадични посещения на хоминиди, за чието присъствие свидетелстват следи от огнища, но обектът е бил обитаван дълго време от хищници, като например хиени и вълци - заяви проф. Ричард Робъртс от университета в Уолонгонг, Австралия. - Фосилизираните екскременти навеждат на мисълта за продължително присъствие на различни от хората обитатели, които не са съжителствали с представители на Хомо сапиенс, използвайки пещерата за убежище." Следователно древни групи хора са идвали за кратко тук и са си отивали, а през останалото време пещерата е била обитавана от едри хищници.

"Тези групи хоминиди и едри хищници, като хиени и вълци, са оставили микроскопични следи, които хвърлят светлина върху ползването на пещерата през последните три ледникови и междуледникови цикъла", поясни ръководителят на екипа Майк Морли от университета Флиндърс в Австралия. Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.