Дронове доставят лекарства по домовете в Холандия

Така се избягват задръстванията и се осигурява по-бърза доставка

Новини
16:42 - 25 Ноември 2019
1524
Дронове доставят лекарства по домовете в Холандия

Медицинският център при университета „Еразъм Ротердамски“, нидерландската пощенска служба, Кралският клуб на пътешествениците и Кръвна банка „Сангвин“ започнаха експеримент, при който безпилотните летателни апарати ще доставят кръв и лекарства на пациенти в дома и в болниците.

Това ще избегне задръстванията и следователно ще осигури по-бърза доставка, според информационния портал NL Times, цитиран от TACC.

"Искаме да разберем дали можем да доставим лекарства по-бързо и доколко е безопасно", заяви Дейвид Дрексхаг, говорител на центъра.

Експериментът е започнал в четвъртък и, както планират организаторите, ще продължи три години.

Кръвната банка на „Сангвин“ също отбеляза, че те се интересуват от медицински дронове. Организацията осигурява спешна доставка на кръв по около 100 пъти месечно. "В спешен случай имаме час за доставка", отбеляза банката на кръвта. "Това води до неудобства по пътищата. Искаме да видим дали това може да се промени с дронове."

Представителите на научната общност са ентусиазирани от експеримента. „Технически това е съвсем просто“, казва Стефано Страмиджоли, професор по роботика в университета в Твенте. Той обаче добави, за да могат дроновете да се движат законно и безопасно и, например, да не създават проблеми за въздушното движение, са необходими много промени в законодателството на страната.