Два сценария за БНБ

Политика
18:40 - 11 Април 2022
7240
Два сценария за БНБ

Българската народна банка няма да остане без управител, дори в сряда единствената останала кандидатура за поста в лицето на Любомир Каримански (ИТН) да не бъде гласувана от Народното събрание. По информация на Lupa.bg след оттеглянето на номинацията на шефа на ПГ на Продължаваме промяната Андрей Гюров за наследник на досегашния гуверньор Димитър Радев, сценариите кой ще оглави държавния трезор са 2. 

От неделя из коридорите на властта упорито се говори, че следващата кандидатура задължително трябва да е "от кариерата" и заради това все по-често се спряга името на проф. Даниела Бобева.

Бившата вицепремиерка на Пламен Орешарски има завиден опит в банковото дело, а и отлично познаване на самата БНБ след като повече от 4 години ръководи една от ключовите дирекции там - "Международни отношения и европейска интеграция" - пряко ангажирана и досега с процеса по бъдещото членство на България в Еврозоната.

"Не разбирам защо се стигна до такава конкурентна процедура. Обикновено се избира неоспорима и консенсусна фигура, която да отговаря на изискванията на закона. При избора на управител на централните банки винаги се търсят хора извън партийните централи и това е политика и на ЕС като цяло", коментира преди дни тя.  

Бобева, която 13 години участва в управлението БНБ, а професионалният ѝ път минава през редица европейски и международни финансови институции, посочи, че само професионален екип с висок местен и международен престиж може да решава проблеми. „Сегашната коалиция би могла да демонстрира своята интегративна роля в това общество, ако издигне добър кандидат, който да бъде не кандидат на коалицията, защото БНБ е на всички нас“, заяви икономистът.

Понастоящем проф. Бобева е преподавател по финанси във ВУЗФ. Неин студент е настоящият, прясно назначен на поста шеф на Агенцията за инвестиции Богдан Богданов. 

Бобева има и сериозна кариера в банковия и финансов сектор от над 20 години, включително като член на Съвета ЕКОФИН, а наред с това ръководи проекти на БНБ за въвеждане на европейските принципи и добри практики в банковата система на Египет, Черна гора, Сърбия, Албания, РСМ. 

Съществува обаче, вече с все по-голяма вертоятност, и развой, при който Димитър Радев да получи оферта за втори мандат, въпреки дърпането от страна на ИТН и ДБ.

Радев води твърд, стабилен курс към приемането на страната в ERM II, в чиято чакалня се намираме в момента. Досегашният гуверньор не е отстъпил и за секунда от плана за въвеждане на еврото, напомнят пък депутати от бюджетната комисия, гласували неговото име преди 7 години за шеф на банката. 

Известният банкер Левон Хампарцумян не скри недоумението си защо Радев не е предложен за нов мандат. "Чудя се защо не бяха го сложили дори за цвят като кандидат. Той е подготвен, знае, вдигат му телефоните. Може да проведе процедури и разговори", посъветва задочно управляващите арменецът. А по-късно и ректорът на ВУЗФ даде рамо на досегашния управител: 

„Това е безумна и политически глупава ситуация. Политическа неопитност, зад която може би е крият интереси… Стремежът е политическата сила да завоюва определено обществено и професионално пространство. Запазване на екипа на БНБ би бил най-добрият вариант", убеден е той.