Двама бивши депутати от ДПС се борят за кметове

Четин Казак и Неджми Али влязоха в битката за местния вот

Топ
22:40 - 14 Септември 2019
14380
Двама бивши депутати от ДПС се борят за кметове

Двама бивши депутати - от националния и от Европейския парламент, влизат в битката за местните избори от ДПС. Четин Казак ще се бори за Шумен, а Неджми Али - за Джебел. В коридорите на централата на движението се говори, че повечето кандидат-кметове вече са ясни. 

Цяла седмица в сараите на “Беловодски път” в София, където живее почетният председател на партията Ахмед Доган, върви кастинг за кандидати. Активът влиза област по област, като лично Сокола изслушва номинираните от структурите и казва тежката си дума. Всеки от кандидатите освен биография представя и програмата си за управление на града, пише "24 часа". 

Всеки ден при Доган влизат по три области, като до края на другата седмица трябва да са минали всички. На изслушването в сараите присъстват местните партийни ръководства, но не и депутатите на ДПС.

Там, където структурите не могат да се разберат и излъчат един кандидат, като в Гърмен и Венец, им се дава време да помислят и да се явят на поправителен. Ако не - кандидатът ще се посочи от централното ръководство.

Най-много са били кандидатите за кметове в Кърджалийско. 56 са били номинираните за 7-те общини, които са отишли на крака при Доган в петък.

Почти в полунощ срещу събота стана ясно, че ДПС застава зад едно от знаковите си имена - кмета на Кърджали Хасан Азис, който ще се бори за пети пореден мандат. Той е и зам.-председател на партията.

Известни са и останалите кандидати на ДПС в областта. Четири мандата има и кандидатът на Крумовград Себихан Мехмед. В Черноочене за поста пък ще се бори кметът ветеран Айдън Осман. Той има зад гърба си пет поредни мандата. В Кирково кандидат е настоящият кмет Шинаси Сюлейман.

В останалите три общини има нови лица. В Джебел кандидат е бившият евродепутат Неджми Али. В Ардино - областният лидер на ДПС Изет Шабан, а в Момчилград бившата учителка Илкнур Кязим.

Депутатът Танер Али ще е кандидат за кмет на Попово. Той е бил кмет на Антоново три поредни мандата от 2003 г. насам. В момента е в парламента.

В Търговище пък ДПС подкрепя почетния гражданин Хамди Илиязов.

Бившият депутат Четин Казак вчера пусна своя снимка с лаконичния текст “Заедно за Шумен”. От пожеланията за успех под нея става ясно, че той влиза в кметската битка за областния град.

Един от най-атрактивните кандидати на ДПС обаче ще е на Свиленград. Структурата там изненадващо номинира фолкизпълнителя Милко Калайджиев. Певецът е една от емблемите на града и е член на партията от близо година. Преди дни самият той отрече да има мераци за кметския стол, а местният лидер Малек Хусеин нито отрече, нито потвърди.