Две ченгета от Смолян с COVID-19

Очакват се резултатите от изследването и на други полицаи

Новини
15:21 - 03 Август 2020
702
Две ченгета от Смолян с COVID-19

Двама полицаи от Смолян са под карантина, тъй като са позитивни за коронавирус, съобщиха от ръководството на ОД на МВР, цитирани от БТА. Още двама полицейски служители, които са командировани в столицата заради протестите, са дали положителни проби на бързите тестове.

Очакват се резултатите от изследването и на други полицаи за COVID-19. Общо 145 са регистрираните нови случаи на заразата в областта през юли, като 12 от тях са на медицински специалисти, според данни на РЗИ.

Тринадесет станаха жертвите на вируса в областта, след като вчера е починал 83-годишен пациент с COVID-19, лекуван в МБАЛ-Смолян. През юли се наблюдава увеличение на процента на настанените за болнично лечение - 62.8 на сто от позитивните за коронавирус, отчитат от РЗИ. През миналия месец са хоспитализирани 91 от заразените, като 17.5 на сто са били на интензивна терапия. Увеличен е приемът на болни с коронавирус в болниците в областта, през юли в МБАЛ- Смолян са лекувани 52-ма от позитивните. Най-възрастният пациент с COVID-19, 97-годишен мъж от Борино, вече е излекуван и изписан в добро състояние.

Приключилият масов скрининг за наличие на антитела сред жителите на областта е показал, че 2.3 процента от изследваните вече са се "срещали" с вируса. Относителният им дял е над два пъти по-висок в сравнение с процента на заразените в съседна област. От инспекцията предполагат, че повишеният процент на "срещналите" се с вируса се дължи на по-ранното развитие на епидемичния процес в областта. Скринингът показва, че 37.5 процента от заразените са прекарали инфекцията без оплаквания и симптоми.