Две лесбийки питат: Какво ще стане със сина ни, ако нещо се случи с една от нас?

Новини
22:42 - 07 Декември 2021
9015
Две лесбийки питат: Какво ще стане със сина ни, ако нещо се случи с една от нас?

Еднополово семейство, съставено от лесбийките Радина Петринска и Деница, които имат сключен брак в Дания и отглеждат у нас сина си, отново повдигна въпроса със статута на този тип двойки у нас. На страницата на ЛГБТИ организацията "Действие", дамите попитаха с тревога дали детето им би могло да бъде отнето от небиологичната майка, ако с някоя от тях нещо се случи.

Публикуваме апела им:

"Ние сме Радина и Деница. На тази снимка сме в дино парк в Гърция и синът ни тича някъде около нас. Имаме сключен брак в Дания. В повечето европейски държави сме семейство, но не и в България. В много европейски държави синът ни би бил легално син и на двете ни, но не и в България.

Легалният вакум, в който се намират нашите семейства е вреден за всички. Липсата на права за нашите деца и нашите семейства е нужна тук и сега. Защото ние съществуваме тук и сега. Правата за нашите семейства и деца не означава "по-малко" права за друг.

Страхът от това синът ни да бъде отнет от небиологичната му майка, ако нещо се случи с биологичната му майка, е реален и възможен във всеки един момент за нас. Това ни кара често да мислим за емиграция. Искаме да имаме сигурността, която е нужна на всеки, за да отгледа детето си с увереност и спокойствие.

Вярваме, че семейството ни е точно толкова семейство, колкото и всяко друго в България. Очакваме с нетърпение резултата по делото с бебе Сара от Европейския съд и нямаме търпение това да бъде първа стъпка към "виждането" на нашите семейства като такива".

Под апела на двете дами се включва Ангел Славчев, бивша звезда на протестите срещу първото правителство на Бойко Борисов от 2013 г., кандидат-депутат на националистическата партия "Възраждане" и председател на Сдружение "Граждански контрол". Той откровено се заяжда с проблема на еднополовата двойка и се опитва да остроумничи:

"Здравейте, поздравления за вашата любов и семейство. Искам да попитам нещо, което може да се сметне и за провокация, но за мен е интересен казус. И така: да речем, че утре любовта приключи, не е нещо невиждано. Семейството се раздели, завеждате дело за попечителство, защото любовта към детето и на двете ви е безгранична. Вие сте с Българско гражданство, коя от двете ви ще бъде настойник на детето? Много са редки случаите, когато съдът присъжда детето на бащата. В случая и двете сте майки. Сега идва и обратната ситуация, когато двойката е от двама мъже. Кой от тях ще е майката?"

Дамите обаче не го удостояват с отговор.