Двойно по-малко пчелен мед тази година

Заради лошите климатични условия и пестицидите добивът на полезния продукт рязко намалява

Топ
11:54 - 30 Юли 2019
2505
Двойно по-малко пчелен мед тази година

„Тази година добивът на пчелен мед ще бъде с около 50% по-малък от миналата година”, прогнозира през Агенция „Фокус” кметът на Тутракан Димитър Стефанов, който е и ветеринарен лекар и пчелар. Заради по-малкото произведено количество цената на полезния продукт в търговските обекти се очаква да скочи.

„Годината не е благоприятна, защото имаше много проливни дъждове, имаше големи застудявания точно когато трябваше да цъфтят акациевите насаждения, което допринесе за по-малкия добив. След това при цъфтежа на липата имахме пък много големи горещини, което също не е благоприятно за събиране на нектар, понеже близалцето на липовия цвят е много плитко и когато имаме много високи температури, този нектар се превръща в клей и всъщност не може да се използва от пчелата за добив на мед”, обяснява Стефанов.

Той съветва пчеларите да бъдат особено предпазливи при употребата на химични препарати, особено инсектициди, при обработка на овощните насаждения и на културите, които са за масово отглеждане, за да може да се опазят и самите пчели като вид. Освен че опрашват огромни територии земеделски култури, пчелите произвеждат много продукти, които са полезни за здравето на човека – мед, восък, прополис, пчелно млечице, пчелна отрова.

Специалистът предупреждава, че качеството на меда се променя заради отровните вещества, които приемат пчелите. Пчеларите трябва да внимават с употребата на ветеринарномедицинските препарати, защото те остават в самия мед, а това може да повлияе и на здравето на хората.

„Мнението на много пчелари, с които аз контактувам, е масово да намалят броя на пчелните си семейства в техните пчелини по простата причина, че първо – намаляват добивите, и второ, цената на пчелния мед така или иначе стои на много ниско ценово ниво”, разказва тутраканският кмет. Според него спасението на отрасъла е единствено в субсидиране от държавата, но да се намери баланс, за да няма злоупотреби.

Специалистът вижда спасение в намаляване броя на пчелните семейства в пчелините и субсидиране на отрасъла от страна на държавата