Дядо Николай охули фараоните на сбирка на ГЕРБ

Египетските пирамиди са паметници на богохулна арогантност, отсече Пловдивският митрополит

Политика
22:11 - 27 Септември 2019, Обновена на: 22:13 - 27 Септември 2019
6491
Дядо Николай охули фараоните на сбирка на ГЕРБ

Пловдивският митрополит Николай нарече египетските пирамиди „паметници на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация“, пише ПловдивПрес.

Тези думи бяха част от словото му при откриването на кампанията на ГЕРБ в Пловдив, в което владиката се обърна не само към Здравко Димитров, а и към всички кандидати в започналата днес предизборна надпревара. Следва основната част от казаното от митрополит Николай:

„Светският управник, комуто Бог възлага отговорността за управлението , трябва да е милостив и грижовен към слабите и бедните. Светският управник трябва да е справедлив, и то в смисъла на Божията справедливост. За да е милостив и справедлив, светският управник трябва да се проникне от съзнанието, че всички хора са чада, синове и дъщери Божии, че са родени равни и са равни пред Бога.

Добър светски управник е този, който знае, че не разпределя ресурси, а ръководи хора, че носи отговорност за хора. Грешка прави и грях слага на душата си този, който разглежда себе си като властник, а градът и хората в него като ресурси, от които да изстисква максимума за себе си и своите приближени, без да се съобразява с никого и нищо.

Великото някога Египетско царство, в което властниците са се кланяли на тотеми и са разглеждали хората като ресурс, тоест като роби, било застигнато от Божия гняв и е станало на прах и пустиня. Изчезнала е културата, изчезнал е езикът, изчезнал е и самият народ заедно с владеещата го каста. Останали са едни пирамиди – паметници на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация. Много важно, че фараоните са построили пирамиди, но са затрили народа си и държавата си с богохулна арогантност, повтарям това.