Дядо Николай сега: Западните възпитаници са инструменти на злото. Преди 10 години: Сурогатните майки са проститутки

Ролекса пак скандализира обществеността с груби сравнения и препратки, от ПП се обидиха

Общество
12:28 - 07 Септември 2022
3033
Дядо Николай сега: Западните възпитаници са инструменти на злото. Преди 10 години: Сурогатните майки са проститутки

Пловдивският митрополит Николай за пореден път скандализира обществеността като заяви, че завършилите българи в западните висши училища са инструмент на злото. Вчера в словото си по повод Деня на съединението владиката изправи на нокти политици и общественици с твърдението си, че от Запада идвало само разединение.

Lupa.bg обаче припомня на скандализираните от изявлението на дядо Николай, че това далеч не е първата му изцепка. Точно преди 10 години той раздалечи от православната вяра поне няколко дузини миряни с думите, че сурогатното майчинство представлява вид проституция, а майките, даряващи утробите си, били непълноценни заместители на "истинските".

Предлагаме ви да си припомните блестящата мисъл на Николай по прякор Ролекса:

"Кажете ми, ако днес приемем "сурогатното майчинство", как утре ще продължим да отхвърляме проституцията, сводничеството, продажбата на бели робини, трафика на хора? С какви аргументи? Че то принципът е един и същ. Бизнес и свобода на договарянето. Защо да не се узаконят направо и те?"

Всички питат колко трябва да е оскотял един човек, за да продава децата си в интернет? Е, добре. Аз питам: каква е разликата между несретната жена, чието дете е било предложено за продажба в сайта "БГ мама" и бъдещите майки, които ще продават "сурогатните" си деца на законно основание?", обяви скандално той през 2012 г. 

В неделя твърдението му, че новите политици (като явно визираше завършилите в Харвард Кирил Петков и Асен Василев), идващи от обществата със западноевропейски и атлантически ценности, всявали раздори и омраза в българското общество, накара поддръжници и активисти на "Продължаваме промяната" да напуснат храма демонстративно.