Дянков: Бюджет 2023 ще е за 5 месеца

Около хазната ще стане ясно колко стабилна е управляващата коалиция, заяви финансистът

Новини
14:13 - 20 Юни 2023
1863
Дянков: Бюджет 2023 ще е за 5 месеца

Около бюджета ще се види колко е стабилна управляващата коалиция. Това заяви пред БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Той подчерта, че реално Бюджет 2023 ще бъде за пет месеца. По думите му е изключително трудно, дори невъзможно, да се направят такива промени, за да се стигне рамката на 3% бюджетен дефицит. Ако изобщо се стигне до такъв дефицит, ще трябва да се режат из основа разходи за инфраструктура, а това няма да се хареса на ГЕРБ, особено преди местни избори, поясни Дянков/

Според него ДДС трябва да бъде върнато на предишните нива, отпреди пандемията. Той посочи, че това ще е трудно политически. Рамката на Бюджет 2023 може рязко да се измени при влизането му в парламента, изтъкна Дянков.

Бившият финансов министър очаква да има доста спорове между управляващите сили. Няма нищо да премине тихо, добави той. По думите му инфлационният натиск е такъв, че хората с основание искат по-високи заплати и социални придобивки, затова ще се гледат приходите.

Ще бъде трудно за следващата година да се направи бюджет с дефицит под 3% без допълнителни лишения и рязания на разходи. Ситуацията е трудна, повече от обикновено. На министър Василев ще му бъде много трудно, каза още Дянков.