Дясната опозиция взе властта във Финландия

Свят
19:12 - 03 Април 2023
1349
Дясната опозиция взе властта във Финландия

Дясната опозиционна досега Национална коалиционна партия (НКП) с лидер на Петери Орпо спечели парламентарните изори във Финландия, предаде Ройтерс.

Формацията ще има 48 депутати в 200-местния парламент на страната. Двама депутати по-малко - 46, ще има втората сила на изборите - антиимигрантската партия “Финландците”. На трето място с 43-ма представители остана досегашната управляваща Финландска социалдемократическа партия на премиерката Сана Марин.

“Получихме най-голям мандат”, обяви Петери Орпо и се зарече да “поправи Финландия” и нейната икономика.

“Повишихме подкрепата си, получихме повече места (в парламента). Това е отлично представяне, макар че не сме първа сила”, каза Марин, чиято левица спечели три депутатски мандата повече.

Анализатори прогнозират трудни преговори за правителство. НКП сериозно се разминава с националистките, евроскептични и антиимигрантски виждания на втората сила “Финландците”, а същевременно има различен подход по бюджетната политика със социалдемократите.

Междувременно вчера генсекът на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че утре Финландия ще бъде приета официално в НАТО, знамето ѝ ще бъде издигнато пред централата на пакта, който вече ще наброява 31 членки. Той изрази увереност, че скоро към НАТО ще се присъедини и Швеция, чието членство засега е блокирано от Турция.

На снимката: Лидерът на Националната коалиционна партия Петери Орпо ще получи мандат за съставянето на правителство на Финландия