Един ХИВ позитивен струва 10 бона годишно на държавата

Актуални новини
18:40 - 05 Януари 2022
3380
Един ХИВ позитивен струва 10 бона годишно на държавата

Един пациент с ХИВ-положителен статус или болен от СПИН струва медикаментозно на държавата около 10 хиляди лева, стана ясно от обществени поръчки, публикувани днес от здравния министър проф. Асена Сербезова. 

Илачите са по програмата за превенция на държавата и за лечението на българските граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, на пациенти с ХИВ/СПИН, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди и синдром на зависимост по наредбата, приета през 2005 г. 

Общо 30 са медикаментите, за които МЗ ще даде малко над 30 милиона лева без ДДС, като едва 1,5 милиона лева са отвъд тези за ХИВ и СПИН, от тях 300 бона са за метадоновата програма и около половин милион за лекарства за туберкулоза. 

Останалите са препарати за пациентите с ХИВ/СПИН. 

Статистиката показа, че регистрираните инфектирани у нас между 3 и 4 хиляди души. В България със средства от държавния бюджет се осигурява безплатно антиретровирусно лечение за всички хора, живеещи с ХИВ/СПИН, които се нуждаят от такова лечение, както и съвременен мониторинг и профилактика на ХИВ-позитивни бременни жени.

Изследването за ХИВ обаче продължава да е с пожелателен характер, въпреки че повечето болници при прием го изискват. Задължителна е само пробата за Васерман (сифилис - б.р.).