Един призрак броди около Земята

НЛО или астероид е „Оумуамуа”?

Мистика
08:11 - 11 Юли 2019
6034
Един призрак броди около Земята

Ново проучване на мистериозния междузвезден обект, известен като „Оумуамуа”, отново поставя под съмнение теорията, че това може да е извънземен кораб. „Оумуамуа” е открит през есента на 2017 г. и с необичайните си параметри не престава да вълнува въображението на учените и обществеността.

Той влиза в Слънчевата система отвън и се държа много странно, затова не само уфолози, но и учени допускат, че може да е кораб на извънземна цивилизация. Миналия ноември астрономът от Харвард Ави Льоб прави ред публикации, които сочат, че „Оумуамуа” може да е вид извънземна цивилизационна сонда, задвижвана от слънчева светлина. Независимо от факта, че неговата теория е отхвърлена от научния свят като несъстоятелна и спекулативна, по-рано тази година Лоуб открива нови според него доказателства за своята теория, като заявява, че не се интересува от това, което казват и пишат официалните доклади на ортодоксалната наука.

Но новото официално изследване на „Оумуамуа” напълно отхвърля теорията за извънземен пришълец. В статия, публикувана наскоро в списание Nature Astronomy, учени стигнат до заключението, че няма достатъчно „убедителни доказателства” за тази версия и всички аргументи за пришълец от друга галактика са погрешни или спекулации, а не са научни факти. Странната форма и необикновеното движение – сякаш ръководено от контролен център, не са достатъчни доказателства и не могат да послужат като основание за потвърждаване на теорията за произход извън Слънчевата система.

В момента „Оумуамуа” продължава излизането си от нашата слънчева система, а учените и независимите изследователи работят само с данните от първоначалните наблюдения. А това означава само едно: дискусията за истинския произход на този странен обект никога няма да бъде завършена.