Една трета от хората с психични проблеми търсят медицинска помощ

Броят на самоубийствата намалява, сочи статистиката

Здраве
14:50 - 16 Октомври 2019
1650
Една трета от хората с психични проблеми търсят медицинска помощ

Едва една трета от хората с психични проблеми търсят медицинска помощ. Това заяви ръководителят на Втора психиатрична клиника в болница "Св. Марина" във Варна по време на разяснителна среща по повод световни ден на психичното здраве, който се отбелязва всяка година през октомври.

Според данни на проф. Мариана Арнаудова най-често в клиниките постъпват пациенти с тревожни разстройства на настроението – биполярни разстройства и депресии.

Увеличават се случаите на пациенти, които злоупотребяват с психотропни вещества.

Статистиката сочи, че броят на самоубийствата намалява, като за първото полугодие на 2019 г. броят им във Варна и областта е 100, а за същия период на 2018г. е бил 124.

В световен мащаб броят на самоубийствата е 800 000, поради което тази година световният ден на психичното здраве акцентира върху превенцията на самоубийствата в света.

Като ключов проблем остава стигмата „Психична болест", подчерта проф. Кожухаров. В резултат на стигмата, пациентите са обречени на порочен кръг на отчуждение, бедност и социално изключване. „Българите са нетолерантни към различните. Проблемът обаче не е само наш – той е световен и рефлектира както върху болните, така и върху психиатрите.", обясни проф. Кожухаров. Според него едва 1/3 от българите с психични проблеми търсят медицинска помощ, поради страх да не бъдат изолирани от обществото и да не им сложат етикети.

Специалистите подчертаха важната роля на медиите и хората в обществото за повишаване на информираността за проблемите на психичните заболявания.