ЕК официално "покани" Полша да плати 70 млн. евро глоба

През октомври миналата година най-висшият съд на ЕС наложи глоба на Варшава

ЕС
13:23 - 20 Януари 2022
1476
ЕК официално "покани" Полша да плати 70 млн. евро глоба

Европейската комисия изпрати на Полша официално известие за заплащане на глоби в размер на около 70 млн. евро за това, че не е отменила незаконен дисциплинарен режим за съдиите, предаде Ройтерс.

Спорът е един от многото между ЕС и управляващата в Полша партия "Право и справедливост", която дойде на власт през 2015 г. и оттогава се сблъсква с обвинения в нарушаване на демократичните свободи.

През октомври миналата година най-висшият съд на ЕС наложи глоба на Варшава за това, че не е спряла незабавно работата на дисциплинарната камара на полския Върховен съд в очакване на окончателна присъда по схемата.

Комисията твърди, че дисциплинарната система дава възможност за политическа намеса в съдилищата и следователно нарушава законите на 27-те държави членки на ЕС, както и на Полша, които постановяват независимост на съдебната власт.

Говорителят на ЕК Кристиан Виганд заяви в четвъртък, че вече е изпратена "покана за плащане" до Варшава за това, че не е премахнала дисциплинарния режим, както е разпоредено от Съда на Европейския съюз.

Източници на Ройтерс съобщиха по-рано, че глобите възлизат на около 70 милиона евро и че Комисията ще даде на Варшава около 45 дни за извършване на плащането.