ЕК предлага спиране на полетите от южната част на Африка

ЕС
16:59 - 26 Ноември 2021
1480
ЕК предлага спиране на полетите от южната част на Африка

Европейската комисия предложи днес на държавите от ЕС да спрат полетите от южните части на Африка, където е открит нов и вероятно опасен вариант на вируса на ковид. Подобна мярка е подкрепена от учените и производителите на ваксини, с които днес разговарях, уточни в изявление председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Много сериозно се отнасяме към новините за този вариант, мутациите може да доведат до появата на по-опасни разновидности на заразата и да се разпространят за месеци по света, добави тя. Важно е в ЕС да действаме заедно и бързо, затова трябва въздушните връзки със засегнатия регион да се прекъснат, докато получим яснота за мащаба на заплахата, поясни Фон дер Лайен.

По нейните думи онези, които се връщат в ЕС от пътуване до южните африкански страни, трябва да спазват строга карантина. Председателят на ЕК отбеляза, че договорите с производителите на прилаганите в ЕС ваксини предвиждат препаратите да бъдат изменяни с появата на нови варианти на вируса. Ваксинирайте се възможно най-бързо, призова Фон дер Лайен.

Предложенията на комисията подлежат на одобрение от Съвета на ЕС. Както БТА съобщи, в Република Южна Африка бе открит нов вариант на вируса на ковид и учени изразяват тревога от бързото му разпространяване сред млади хора. В следобедните часове днес Белгия потвърди, че в страната е засечен първият случай на носител на новата разновидност на вируса.