ЕК разследва "Глово" и "Диливъри хиро" за участие в картел

Двете компании вече бяха обект на внезапни проверки през юли 2022 г. и ноември 2023 г.

Икономика
19:04 - 31 Юли 2024
1443
ЕК разследва "Глово" и "Диливъри хиро" за участие в картел

Европейската комисия е започнала разследване на две големи компании за доставка на храна заради съмнения за участие в картел. Разследват популярната в България платформа за онлайн поръчки и доставки "Глово" (Glovo, испанска) и германската "Диливъри хиро" (Delivery Hero), които са заподозрени в непозволено съгласуване на цени и др., което е ущърб на пазарната конкуренция.

Двете компании всъщност са свързани. "Диливъри хиро" стана миноритарен акционер в "Глово" през 2018 г., а през лятото на 2022 г. пое контрола над испанската компания. ЕК съобщи да разследването в прессъобщение, като става ясно, че разследването е за евентуални нарушения, извършени преди германците да вземат "Глово" през 2022 г. Целта е да се установи тогава дали двете компании са се договаряли за подялба на пазари и са си разменяли "чувствителна търговска информация" - за цени, търговски стратегии, капацитет, разходи, характеристики на продукта", посочват от Еврокомисията.

"Диливъри хиро" и "Глово" вече бяха обект на внезапни проверки през юли 2022 г. и ноември 2023 г. Сега започва следващата, по-сериозна фаза - задълбочено разследване за евентуални практики, нарушаващи антитръстовите правила на ЕС, пише Сега.

При потвърждение на съмненията, ЕК ще наложи глоби.