Екшън в НС: ГЕРБ и ПП до бой кой затвори „Мариците“

Политика
12:02 - 05 Януари 2023
2959
Екшън в НС: ГЕРБ и ПП до бой кой затвори „Мариците“

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев и депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков си размениха остри реплики за това кой е виновен за поетия ангажимент за затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това се случи по време на изявление на Асен Василев пред медиите в кулоарите на парламента.

В изявлението си Василев заяви, че има вариант, с оглед на войната в Украйна, да се работи заедно с Гърция и Румъния да се изисква допълнително предоговаряне с ЕК. Маришкият басейн се отнася не само към българската енергийна сигурност, а регионалната, отбеляза Василев. Трите държави заедно да се опитаме, докато трае войната и не се стабилизира енергетиката на Европа, да има предоговаряне, допълни той.

Всичко започна с това, че 2020 г. г-н Борисов се съгласи на 55 процента намаляване на емисиите и затваряне на въглищните централи. Ние успяхме да предоговорим да няма затваряне на въглищните централи, а емисиите да се намалят с 40 процента, каза Василев.

Жечко Станков даде на Василев решението на Народното събрание, с което реално се забранява затварянето на въглищните централи, в което пише, че се възлага на Министерския съвет да не се затваря в дългосрочен план каквото и да е.

Вчера си говорихме за обединение, отбеляза Станков и изтъкна, че през цялото време Василев говори лъжи, като твърди, че не са поемани ангажименти. Всяка година, от миналата година, трябва да намаляваме капацитета на въглищните централи, добави депутатът.