Експерт пред Lupa.bg: МЗ дискриминира пациентите

Здраве
17:22 - 17 Май 2021
4524
Експерт пред Lupa.bg: МЗ дискриминира пациентите

Не само лекарството срещу оптикомиелит поскъпва драстично, но и това срещу таласемия. Три опаковки от препарата за пациенти с проблеми с кръвта вече струват 340 лв. За това алармира пред Lupa.bg председателят на пациентската организация „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

„Когато едно лекарство не се заплаща от Здравната каса, няма механизъм, който да контролира цената му. Медикаментът срещу оптикомиелит се произвежда от държавната фирма „Булбио“, която е към Министерство на здравеопазването. Затова МЗ трябва да разреши този проблем. Кагато един пациент се влоши заради немарливост, държавата харчи повече пари за него“, обясни Георгиева.  

„Проблемът със скъпите лекарства беше разрешен от Фонда за лечение на децата - той доплащаше лечението на малките пациенти. Тъй като Фондът премина към Касата, сега тя ги заплаща. Тази практика трябва да се приложи и при възрастните хора – когато едно лекарство не може да бъде вкарано в позитивната листа, защото например не е регистрирано или няма дистрибутор у нас, тогава Касата да го покрие. Не може някои бездушни чиновници да решават кой ще получи лекарство и кой не. Лекарите трябва да предписват лечението и институциите са длъжни да го осигуряват. Не бива администрацията и МЗ да пестят пари в ущърб на гражданите“, категорична е Пенка Георгиева.

За тройното поскъпване на медикамента за лечение на оптикомиелит сигнализира медицинската сестра Клавдия Стоилова. В листовката на препарата "Имуновенин" не е посочена нейната диагноза, затова и държавата не поема разходите. Наскоро цената му е вдигната тройно - от 160 на 416 лв. на кутия. Курс на лечение излиза около 4 хиляди лева, изчислява Клавдия.

„Много големи групи пациенти са засегнати от това. За много от тях досега беше непосилно да плащат от джоба си този препарат, а сега става напълно невъзможно”, коментира д-р Станимир Хасърджиев.