Експерти предупреждават: Избягвайте плажа след дъжд!

Здраве
14:10 - 11 Юли 2019
2216
Експерти предупреждават: Избягвайте плажа след дъжд!

Трябва да се избягва ходенето на плаж след дъжд. Това заяви д-р Веселина Божилова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Варна, пише сайтът varna24. Според нея причината е, че след дъжд се наблюдава влошаване на качеството на морската вода, тъй като в деретата, дори и да няма нерегламентирани включвания, се вдига нивото на утайките.

Според данните на експертът като за началото на месец юли по българското Черноморие качеството на морската вода неочаквано е с добри резултати. Чиста и без инфекции.

Тепърва инспекторите ще категоризират зоните за къпане и оценката, направена върху четиригодишния период, според която качеството на водата на Офицерския плаж е оценено като лошо и къпането не е разрешено.

На концесионерите и наемателите на плажовете е предписано да поставят табели "къпането забранено", но въпреки това плажът може да се ползва.

"Наистина има противоречие", призна д-р Божилова, но "така е направена нормативната база и се съобразяваме, както можем".

Следващата година предстои нова категоризация, но лошото според д-р Божилова е, че Офицерският плаж попада в петгодишен период с лошо качество и все още не се знае как ще се тълкува тази забрана и как би могла да отпадне.

"Хората се къпят на собствена отговорност и това, което можем да им кажем, че не е препоръчително, но поне не е опасно за здравето им."