Експерти: Ядрената енергетика няма да спаси климата

Новите поколения вятърни и слънчеви централи конкурират ефективно атомните централи

Новини
16:05 - 24 Септември 2019
1887
Експерти: Ядрената енергетика няма да спаси климата

Секторът на ядрената енергетика отстъпва пред възобновяемите енергии едновременно по отношение на разходите и на капацитетите, което го прави по-малко ефективен в борбата с глобалното затопляне. Това сочи експертният доклад за състоянието на световната атомна енергетика (World Nuclear Industry Status Report) за 2019 година, цитиран от Ройтерс и БТА.

Към средата на 2019 година новите поколения вятърни и слънчеви централи конкурират ефективно съществуващите атомни централи, включително що се отнася до разходите, а производственият им капацитет нараства по-бързо в сравнение с всички други браншове, се казва в документа.

Ядрената енергия е и много по-скъпа. Цената за производството на слънчева енергия варира от 36 до 44 долара на мегаватчас, при вятърната енергия е между 29 и 56 долара на мегаватчас, а ядрената енергия е в диапазона на 112 до 189 долара на мегаватчас.

През последното десетилетие актуализираните разходи, включващи общо цената за изграждането и експлоатацията на централата заедно с производството, са намалели с 88 процента при слънчевата енергия и с 69 процента при вятърната, докато при атомната енергия са нараснали с 23 процента.

В световен план ядрените мощности са нараснали с 3,4 процента през изминалата година до рекордните 370 гигавата, но делът на сектора остава малко над 10 процента поради бързото разрастване на възобновяемите енергии.