Елеонора изплака: Гонят ми готвача! (СЪРЦЕРАЗДИРАТЕЛНО ВИДЕО)

Просто обявяване за "персона нон грата" накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика, твърди любимката на Румен Петков

Русия
23:46 - 29 Юни 2022
6237
Елеонора изплака: Гонят ми готвача! (СЪРЦЕРАЗДИРАТЕЛНО ВИДЕО)

Правителството на Русия си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее." Това се предупреждава в излъчено във фейсбук изказване на руския посланик в България Елеонора Митрофанова.

Тя уточнява, че от изгонените 70 служители на руското посолство в България 34 са дипломати, а останалите 36 души са нейният готвач, шофьори, охрана на посолството, счетоводители, всички технически служби на руското дипломатическо представителство.

Съгласно решението, обявено във вторник (28 юни) от премиера Кирил Петков, 70-те дипломати и служители на руското посолство трябва да напуснат България до 24 часа на 3 юли.

По думите на Митрофанова действията на българските власти "никак не отговарят на буквата и духа на Виенската конвенция", като според нея те не били предоставили доказателства на противозаконната дейност на руските дипломати и служители.

"Просто обявяване за "персона нон грата" накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото, така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води "играта без правила". Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни", отбелязва руският посланик.

Допълва, че специално използвала думата "страни", защото знаела как българският народ се отнасял към Русия, "зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени".