Елхи за баровци: Канадски смърч продаден за 540 лева

Най-евтините елхички вървят по 50 лева, по-големите - по над 150

Новини
20:00 - 22 Декември 2022
3929
Елхи за баровци: Канадски смърч продаден за 540 лева

Тази година коледните елхи са истински лукс – да си купиш живо дръвче струва скъпо, особено ако е по-високо и кичесто и от отбран сорт. Изобилието обаче е голямо - можете да ги намерите на много места в София – предимно по пазарите и паркингите пред големите магазини. Най-евтините вървят по 50-70 лева за бройка, а най-скъпите стигат и до 500 лева. Търговци твърдят, че преди дни в Пловдив е продадено дърво от сорта Канадски смърч за 540 лева. В София обаче се вижда, че купувачите за големите елхи над 300 лева никак не са малко.

Обикновените ели и смърчове струват между 50 и 100 лева, като тази цена е валидна само за малките и средно високи дръвчета, докато по-едрите вървят средно по 150 лева, показа кратка обиколка на „Уикенд” по пазарите.

Повече струват сребристите смърчове, които са може би най-скъпите иглолистни – цената им варира между 150 и над 300 лева. Почти всички елхи, високи над 2 метра, се продават за около 300 лева, като купувачите им са предимно оборотни фирми, които ги взимат за украса на офисите.

Безспорно, хит на пазара си остава Канадският смърч, който има много наситен и ефектен зелен цвят, а някои дръвчета дори грабват окото с естествени малки шишарки по клончетата си, което ги прави уникални. Цената на това иглолистно върви от 150 до над 500 лева за най-високите.

На подобна цена върви и американската елха. За разлика от обикновения бор и ела, кичестите дръвчета стоят пищно и са с много иглички по клонките. Продават се в саксии и са изключително издръжливи,  рекламират ги търговците.

Високите цени обаче спират масовия купувач и хората избират да  украсява у дома с пластмаса и силикон, макар че изкуствените дръвчета са далеч от красотата на истинските горски екземпляри. Цените им обаче са напълно достъпни, а и могат да се ползват поне няколко години.

В момента пластмасовите елхички, повечето от които са китайско производство, вървят по хипермаркетите за 30 до 50 лева, като на промоция може да се намерят и по-евтино. По-ефектните, добре изработени и големи изкуствени дръвчета все пак струват и по 80-100 лв.

Те са наистина добра имитация и изглеждат доста атрактивно, особено сребристобелите екземпляри.

Макар че менте- дръвчето не може да се обърка с истинско, след украсата с  гирлянди и играчки, разликата се стопява.

„Как да дадем 100-200 лева за елха?! Много по-добре е да си украсим пластмасово дръвче. Няма как да си купуваш всяка Коледа истинско дърво, това изисква пари, с които можем да купим подаръци и да наредим поне половината трапеза за празниците.”, споделят масово хората, тръгнали отрано на коледен пазар.