Елтън Джон ще говори пред британския парламент за борбата срещу СПИН

Премиерът Риши Сунак благодари на певеца за усилията му

Свят
19:55 - 29 Ноември 2023
2135
Елтън Джон ще говори пред британския парламент за борбата срещу СПИН

В сряда вечер Елтън Джон ще говори пред британския парламент за работата си в борбата с ХИВ по време на сесия, посветена на Световния ден за борба със СПИН, съобщи АП. 

Фондацията за борба със СПИН на британската звезда води кампании за разширяване на пилотната правителствена програма за тестване за ХИВ на хора, посещаващи спешните отделения на болниците. 

В рамките на програмата, която неотдавна беше въведена в Лондон и други градове, включително Манчестър, всички лица на 16 и повече години, на които се изследва кръвта в спешно отделение, ще бъдат тествани и за ХИВ, хепатит В и хепатит С, освен ако не се откажат от изследването.

Благотворителната организация на попзвездата призова правителството да разшири обхвата на услугата, която според официални лица е била ключова за откриването на стотици латентни случаи на ХИВ.

В сряда министър-председателят Риши Сунак отдаде почит на фондацията на Елтън Джон за борба със СПИН, като изрази радостта си, че нейната работа се отбелязва в парламента. 

„Сър Елтън е мощен глас за промяна във Великобритания и по света“, каза Сунак пред депутатите и допълни: „Чрез блестящата работа на фондацията за борба със СПИН той повиши осведомеността по въпроса, намали стигмата и спаси човешки животи“.

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва на 1 декември. Обединеното кралство се надява да постигне нулево предаване на ХИВ в Англия до 2030 г. в съответствие с целите на Световната здравна организация.