Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Общественополезният труд има по-голям ефект от глобите

У нас
17:15 - 29 Ноември 2021
2816
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Общественополезният труд има по-голям ефект от глобите

Полагането на обществено-полезен труд има по-голям ефект от глобите. Във всички държави има такова наказание.  Това заяви бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов по повод промените в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), които влизат в сила от 23 декември 2021 г.

„Досега обществено-полезният труд не е фигурирал в ЗАНН. Подобни мерки могат да се видят в Наказателния кодекс, както и в Указа за борба с дребното хулиганство, където задържането в поделенията на МВР до 15 дни задължително се съпровожда с изпълнение на общественополезен труд. С промените в ЗАНН се разширява приложното поле на съществуващите органи“, коментира Емануил Йорданов.

„Незнайно защо обаче промените в ЗАНН минаха незабелязано през последното Народно събрание. По времето на Борисов това беше традиция – без спорове се приемаха всякакви безумия. Преди 20 г., когато бях депутат, всеки законопроект се приемаше след сериозни спорове, като при футбола. Сега това става нелегално. Трябва да се следи в бъдеще как се прилагат тези нови правни норми и при нужда да се внесат корекции“, съветва адвокатът.

Промените в Закона за административните нарушения и наказания влизат в сила от 23 декември 2021 г. и ще засегнат стотици хиляди българи. Промените целят цялостно обновяване на закона чрез осъвременяване на уредбата на някои традиционно съществуващи институти в областта на административното наказване, сред които са маловажният случай и случаят на повторно нарушение.

Създават се нови възможности за приключване на административнонаказателното производство в кратки срокове чрез въвеждането на споразумение.

В системата на административните наказания влиза и нов вид санкция – безвъзмезден труд в полза на обществото. Срокът за обжалване на наказателните постановления се увеличава от 7 на 14 дни, като е предвидена и възможност за тяхното електронно връчване. Друга важна промяна е възможността при бързо плащане на глобата, нейният размер да бъде намален с 20%. 

Продължителността на безвъзмездният труд не може да бъде по-малка от 40 часа и повече от 200 часа годишно за не повече от две последователни години.

Не може да се полага безвъзмезден труд в полза на физически лица, еднолични търговци или търговски дружества, в които няма държавно или общинско участие. Санкцията може да се наложи от районния съд в случаите на повторно или системно извършено нарушение като самостоятелно наказание или едновременно с друго такова, като решението подлежи на касационно обжалване пред административния съд в 14-дневен срок от постановяването му.