Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Правосъдният министър може да седне на стола на Гешев

Политика
17:30 - 27 Януари 2022
8924
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Правосъдният министър може да седне на стола на Гешев

Не смятам, че има нужда Брюксел да прави по-строг мониторинг за България, каквото искане направи главният прокурор Иван Гешев пред комисията LIBE. Обвинител №1 се опитва да спаси стола си. Това видя в изказването на Гешев в ЕП бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов.

„Наивно е някой да си мисли, че европейците не знаят какво става в България и че може да ги заблуди. Няма как той да ги излъже, че е Крали Марко, а всички останали са корумпирани и лоши“, смята Йорданов.

По отношение на твърденията на Иван Гешев, че полицията заобикаля закона и извършва претърсване без съдебно разрешение спрямо малцинствени групи и инвалиди, юристът коментира: „В правомощията на полицията е да арестува. В Закона за МВР ясно пише кога се осъществява задържането от органите на полицията. Ако има нарушение от страна на униформените, тогава Гешев да попита защо подчинените му са си затворили очите“.

„Не трябва да се отлага дискусията за промяна на Конституцията“, съветва бившият правосъден министър. „ГЕРБ са противници на всяка промяна. Цецка Цачева, когато бе правосъден министър, каза, че съдебната реформа е била свършила, а тя не беше започвала. ГЕРБ са ръчната спирачка на съдебната реформа. Всички политически сили трябва да седнат на една маса и да кажат как виждат бъдещето на съда и прокуратурата. Най-доброто решение за България е министърът на правосъдието да стане главен прокурор. Тогава няма да има недосегаемост, няма да има проблем с разследването на главния прокурор. Дискусиите, които водим от години кой е под Господа и кой е инструмент на Бога ще приключат веднъж завинаги. Ако се стигне до такова решение трябва да се свика Велико Народно събрание“, обясни Емануил Йорданов.

„Министърът не разполага с имунитет срещу наказателно преследване. Ако има сигнал за извършено от него престъпление, разследването е на общо основание. Може да бъде отстранен от длъжност, за да не пречи на разследването. Мисля, че това е най-доброто решение за българските условия“, каза още правозащитникът.