Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Ще изкарват луди неудобните полицаи?

Общество
11:30 - 05 Декември 2020
17268
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Ще изкарват луди неудобните полицаи?

Новата наредба на МВР за психологичната пригодност на полицаите може да се използва за саморазправа с неудобните в системата, алармира пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Еманиул Йорданов.  

„Ако полицай откаже да бъде изследван, той ще бъде уволнен, ако не откаже,  пак може да го сполети същата участ. Всичко ми напомня за гениалните идеи на управляващите за новия прокурор, който ще разследва обвинител №1 и който ще се избира от самия него. Излиза, че разследваното лице ще избира кой да го разследва и ще му казва как да го прави“, коментира Йорданов.

„Когато главен секретар беше Бойко Борисов, имаше безкрайни злоупотреби с установяване на психологичнната пригодност на полицаи посредством полиграф. Извършваха се безобразия с детектора на лъжата и съм водил много дела на уволнени неудобни служители. Съществува риск на базата на новата наредба да се заобикаля закона и да се извършва разправа с неудобните служители“, опасява се адвокатът.

„Ситуацията с новата наредба напомня на американския филм „Знам какво направи миналото лято“. Миналото лято беше полиграфът, това лято е новата наредба. Трябва да има уважение към закона и стриктно да се спазва. От години не се съм виждал това. Страхувам се, че при определени резултати на изборите няма и да видим скоро“, опасява се Йорданов.

По думите му умишлено сега се създава новата наредба за психологичната пригодност на служителите на МВР, за да остане незабелязана. „Вероятно се разчита, че покрай истерията с коронавируса никой няма да й обърне внимание“, смята правозащитникът.

Новата наредба на МВР предвижда специална комисия от психолози да изследва психологичната годност на полицаите, ако преките им ръководители установят нарушения в нормалното им поведение.

За целта е изготвен списък с 31 индикатора, които спомагат за разпознаване на рисковото и дезадаптивно поведение на униформените.

Списъкът с индикатори, които издават подобни проблеми, включва системна лесна уморяемост, трудности при изпълнение не работата, трудна концентрация, забавено мислене, често забравяне, превратно тълкуване и изопачаване на постъпките на другите, мнителност и подозрителност към колеги и граждани, създаване на конфликти, опити за физическа саморазправа, самоизолиране, прекомерна предпазливост.

Ще бъде създадена комисия от трима психолози, която да решава за психологичната годност на служителите, а изследванията ще бъдат правени от специалистите от Института по психология на МВР, които в тридневен срок трябва да изготвят оценката.

Ако комисията приеме, че служителят е психологически непригоден за държавна служба на заеманата длъжност, тя ще определя срок за възстановяване, след което той минава ново изследване, като комисията може да даде и становище за заемане на друга длъжност.

Ако по време на изследването се установи суициден риск или риск от нараняване на други лица или съмнение за психична болест, комисията прекратява процедурата и насочва служителя за психиатричен преглед и евентуално лечение, предвижда наредбата.