Емануил Йорданов пред Lupa.bg: В новия ВСС 7 джуджета ли ще има или 8?

Общество
17:51 - 18 Май 2022
4150
Емануил Йорданов пред Lupa.bg: В новия ВСС 7 джуджета ли ще има или 8?

Управляващите следват своята програма по отношение на правораздаването. Закриха специализираното правосъдие, сега работят за прекратяването на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Закриването на специализираното правосъдие е в интерес на цялата съдебна система. След като това се случи, трябва да се търси начин за утвърждаване на авторитета й.

Това заяви пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов по отношение на реформата в съдебната система. 

"В специализираното правосъдие имаше драстични нарушения на Закона и на Конституцията, за което с половин уста призна председателят на специализирания апелативен съд. Наблюдавахме безобразна игра с мерките за неотклонение, която започна да се пренася и на други места. Ситуацията напомняше чалгата "И ловец съм и рибар съм, на закона ...(бел. р. мамата ебал съм). Пълни глупости са твърденията, че престъпниците щели да се радват, че няма да има специализирано правосъдие", посочи Емануил Йорданов.

Той не е изненадан, че ВСС пак отложи дебата за прекратяване на мандата на главния прокурор с процедурна хватка. "Някой трябва да припомни на ВСС стихотворението на Борис Христов "Стената":

Извикаш ли нещо, няма кой да те чуе,
каквото напишеш - няма кой да го види.

Ако имах и малко сили в ръката
и трябваше да напиша някоя дума,
написал бих смело върху стената:
"Това е стена!" И нищо друго.

"Да се надяваме, че когато се избере новия ВСС, главният прокурор ще бъде сменен. Засега нещата обаче не тръгват добре, защото не знаем 7 джуджета ли ще се появят в новия ВСС, 8 ли. Повторим ли сегашната конфигурация на Съвета, забравете за съдебна реформа", предупреди правозащитникът.