Енергийният министър: Приветствам проверката на ЕП в "Булгартрансгаз"

Политика
11:26 - 14 Август 2024
625
Енергийният министър: Приветствам проверката на ЕП в "Булгартрансгаз"

„В сградата на "Булгартрансгаз" вчера беше извършена проверка от служители на Главна дирекция "Национална полиция" и Европейската прокуратура във връзка с разширението на подземното газово хранилище в Чирен."

Това обяви на брифинг, заедно с министърът на енергетиката Владимир Малинов, изпълнителният директор на дружеството Кирил Равначки, ден след акцията на Европрокуратурата в „Булгартрансгаз” и четири други компании у нас.

"От страна на "Булгартрансгаз" е осигурен пълен достъп до информация и съдействие относно всичко, относимо по обществената поръчка. Предвид сериозния обем данни протоколирането и записа на цялата предоставена информация отне повече от 10 часа. Предвид течащата и в момента проверка не бих могъл да дам повече детайли по случая”, каза Равначки.

„Булгартрансгаз” получи грант от 78 милиона евро за този проект.

От офиса на Лаура Кьовеши в Люксембург са потвърдили в позиция, че акцията се провежда в три български града и че се разследват възможни измами с евросредства, свързани с проект за разширяване на подземното съхранение на газ.

"Адмирирам и приветствам проверката на ЕП, защото обществената поръчка, която е предмет на проверката - проектът за разширение на газохранилището на "Чирен", вече е била обект на проверка от Агенция "Държавна финансова инспекция", който е компетентният орган на територията на България", коментира министър Малинов.

"Не са установени нарушения и всички законови изисквания са спазени. Към настоящия момент по договора няма никакви извършени действия - никакви строителни дейности по сондажите, няма актуване на такъв тип дейности, няма предявени искания за плащания от страна на изпълнителя към "Булгартрансгаз", съответно няма извършени плащания. Което означава, че към този момент няма никаква възможост за нанесена финансова щета към дружеството", каза още Малинов.

"Предвиждам още днес да разпоредя изпълнението на договора за разширение на газохранилището на "Чирен" да бъде спрян до приключване на проверката", добави министърът.