Епидемия: 8 милиардери се самоубиха в Русия

Общество
19:29 - 03 Септември 2022
4358
Епидемия: 8 милиардери се самоубиха в Русия

Най-малко осем видни руски бизнесмени са се самоубили или са починали при необясними инциденти от края на януари 2022 г. Шестима от тях са свързани с двете най-големи енергийни компании в Русия - "Лукойл" и "Газпром", предава Си Ен Ен.

Четирима са свързани с енергийния гигант "Газпром" или едно от дъщерните му дружества. Останалите двама са от "Лукойл", която е най-голямата частна петролна и газова компания в Русия.

В началото на войната в Украйна компанията зае позиция срещу военните действия от страна на Руската федерация и призова за край на конфликта.

Именно председателят на съвета на директорите на "Лукойл" Равил Маганов почина тази седмица, след като падна от прозореца на болница в Москва. Компанията потвърди смъртта му в четвъртък. От компанията посочват обаче, че причината за смъртта е "тежко заболяване".

Друг топ мениджър на "Лукойл" - Александър Суботин, беше открит мъртъв близо до Москва през май, а според медиите преди това е посетил шаман.

ТАСС цитира служител, според когото властите са се притекли на сигнал за мъж в безсъзнание вследствие на сърдечна недостатъчност.

Първият смъртен случай за годината обаче е на висш ръководител в "Газпром" - той бе е намерен мъртъв във вилата си в село Ленински близо до Ленинград на 30 януари 2022 г..

От РИА новости съобщават, че на мястото е открито предсмъртно писмо и че разследващите разследват версията за самоубийство. Руската национална телевизия RenTv разпозна мъжа като Леонид Шулман, ръководител на транспорта в "Газпром инвест".

На челната снимка: Руският президент Владимир Путин и Равил Маганов на церемония в Москва