Ердоган и Тръмп се договориха да се срещнат на 13 ноември

През последните седмици имаше съмнения дали турският лидер ще посети Вашингтон

Свят
11:04 - 07 Ноември 2019
787
Ердоган и Тръмп се договориха да се срещнат на 13 ноември

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и американският му колега Доналд Тръмп проведоха телефонен разговор на 6 ноември и потвърдиха планираната за 13 ноември среща във Вашингтон, съобщава „Хюриет".

Двамата лидери обсъдиха регионалното развитие, както и двустранните въпроси, обявиха от президентската администрация на Турция.

"Сега проведох много добър разговор с президента на Турция Ердоган. Той ме информира, че са заловили джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава"), които са избягали по време на конфликта, включително съпруга и сестра на убития терорист Ал Багдади", написа Тръмп в "Туитър".

"Чакам да се срещнем с президента Ердоган следващата сряда, 13 ноември, в Белия дом", добави американският лидер.

Ердоган написа в "Туитър", че е провел "резултатен" телефонен разговор с президента на САЩ.

Абу Бакр ал Багдади беше ликвидиран при операция на американските специални части в сирийската провинция Идлиб на 26 октомври.

Вчера Ердоган потвърди, че Турция е заловила съпруга и сестрата на Багдади.

През последните седмици имаше съмнения дали турският лидер ще посети Вашингтон, след като САЩ признаха избиването на арменци в Османската империя за геноцид, което вбеси Анкара. Като други причини се посочват различията между Турция и САЩ за Сирия и закупената руска система С-400.

Визитата на Ердоган в САЩ през миналия май предизвика скандал, след като негови телохранители влязоха във физическа разправа с малка група прокюрдски протестиращи във Вашингтон.

Срещата между Ердоган и Тръмп съвпада с първите публични изслушвания в Конгреса за разследването за импийчмънт срещу американския лидер.