Ердоган размаха пръст на Русия за Сирия

Сирийската армия, подкрепяна от руски самолети, предприе операция в Идлиб

Свят
13:35 - 29 Януари 2020
1906
Ердоган размаха пръст на Русия за Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че Русия не спазва договореностите от Сочи и Астана по отношение на северозападната сирийска провинция Идлиб, информира NTV, цитирана от "Ройтерс".

Сирийската армия, подкрепяна от руски самолети, предприе операция в Идлиб, което предизвика безпокойство от нова бежанска вълна към турската граница. В провинцията живеят около 3 милиона души.

Ердоган направи коментара пред журналисти по време на връщането си от Сенегал.

Турският лидер подчерта, че Анкара е предупредила Русия, че й се изчерпва търпението заради бомбардировките. Той се закани да направят каквото е необходимо.

"За съжаление Русия не се придържа нито към споразуменията от Астана, нито към тези от Сочи. Ние чакахме до момента, но сега ние ще предприемем действия. Това не е заплаха, но ние очакваме Русия да отправи необходимото предупреждение към режима", обясни Ердоган, цитиран от "Дейли сабах".

"Русия ще продължи да действа различно, или с режима, или с Турция. Русия ни съобщи, че се борят с тероризма. Кои са терористите? Хората се бият за защита на собствената си земя", добави президентът.