Ерик Уайнър стана почетен доктор на Великотърновския университет

Световноизвестният журналист, писател и пътешественик е отличен като медиатор в диалога между народи и култури

Новини
18:02 - 17 Юни 2019
1779
Ерик Уайнър стана почетен доктор на Великотърновския университет

Световноизвестният журналист, писател и пътешественик Ерик Уайнър е новият почетен доктор на Великотърновския университет.

Титлата му се връчва за приноса му като медиатор в диалога между народи и култури по глобални, социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси с решение на Академичния съвет, каза на церемонията ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов.

Той отбеляза, че с връчването на званието, Ерик Уайнър става част от великотърновската академична общност и когато има време и възможност, ще бъде очакван и като преподавател.

Пред преподаватели, студенти и гости, авторът на книгите "География на блаженството", "Човек търси Бог" и "География на гения", каза, че е щастлив да бъде в магическото място Велико Търново - духовната и историческата столица на България.

В словото си Ерик Уайнър посочи, че определя себе си като пътешественик философ, който пише за пресечните точки на местата и идеите. Според него мястото е важно, особено в днешната дигитална епоха.

"Вярвам, че това къде сте, определя това кои сте", каза още той и цитира древните американски индианци, които казват, че мъдростта обитава мястото.
Писателят пътешественик подчерта, че особено сега, в дигиталната епоха, хората са гладни за мъдрост, защото смартфонът, който всеки държи в ръцете си, дава достъп до много информация и познание, но не и мъдрост. Той анонсира темата на своята следваща книга, която ще се казва "Експресът Сократ" и в нея ще се говори за практическата философия.

Уайнър припомни, че от самото начало философията е била практическа дисциплина, която ни учи как да живеем по-щастлив живот.

"Важно е, дори е спешно в съвременния свят професорите от университетите да говорят не само помежду си, а да говорят на целия свят."
Писателят обобщи, че за него е чест да се присъедини към университет, който е наследник на средновековната Търновска книжовна школа.
Издателят и преводач Нейко Генчев, благодарение на който творчеството на Ерик Уайнър е достояние на българската публика, припомни, че писателят е участвал в работата на Шестия конгрес на световните агенции.

Според Генчев една от големите роли на Ерик Уайнър в съвременното общество е да помага за разбирателството между хората.