ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

ЕС
11:18 - 03 Май 2023
1153
ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

Лидерите на Косово и Сърбия не успяха да се споразумеят как да намалят напрежението в районите със сръбско мнозинство в Северно Косово. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

През март Прищина и Белград устно се договориха да приложат подкрепян от Запада план, насочен към подобряване на връзките, но оттогава не се отчита особен напредък.

Около 50 000 сърби, живеещи в Северно Косово, все още отказват да участват в косовските институции - полицията, съдебната система и общинските власти, които напуснаха през ноември миналата година. Освен това миналия месец те бойкотираха местните избори, организирани от косовските власти.

Борел заяви, че на среща с премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич е изразил "сериозна загриженост относно ситуацията в Северно Косово" след избори "с много ниска избирателна активност".

Той призова страните към компромис и предупреди, че всяка по-нататъшна ескалация може да "подкопае" изпълнението на подкрепеното от ЕС споразумение за нормализиране на отношенията.

Вучич и Курти не успяха да се договорят за рамка за осигуряване на по-голяма автономия за общините със сръбско мнозинство, което е едно от условията, поставено от сърбите за участие в косовските институции.

Курти отбеляза, че проектопредложението за по-голяма автономия на общините със сръбско мнозинство, което беше представено на срещата вчера, не е в съответствие с Конституцията на Косово и не може да бъде прието.

"Много съм загрижен", призна Вучич. "Ясно е, че Прищина не иска да изпълни ангажиментите си", добави той, имайки предвид асоциацията на сръбските общини.

Двете страни обаче обещаха да работят заедно за установяване на гробищата от военно време в Косово, за да идентифицират тленните останки на загиналите, които все още са в неизвестност след конфликта от 1998-99 г.

1621 души остават в неизвестност близо 24 години след войната, довела до над 13 000 жертви. По-голямата част от убитите и изчезналите са етнически албанци.

И двете страни се съгласиха да споделят документи, включително класифицирани, и да използват сателитни данни и други технологии за откриване на местата на предполагаемите масови гробове.

Войната започна през 1998 г., когато етническите албанци в Косово - по онова време провинция на Сърбия, въстанаха срещу управлението на Белград. Конфликтът приключи през юни 1999 г. след намесата на НАТО.

Косово обяви независимост през 2008 г., но Сърбия отказва да признае суверенитета на бившата си провинция.